Gök Cisimleri Ders Planı
Ders Hakkında Bilgiler
- Yıldız kavramını açıklar.
- Yıldız oluşum sürecini bilir.
- Galaksilerin yapısını açıklar.
- Ders kitabı
- (Gerek varsa) Çalışma kâğıdı
- Bilgisayar
Ders Planı
Ders, "Güneş Sistemi ve Ötesi" adlı ünitenin 2.2 ve 2.3 bölümlerinden oluşmuştur. Kitapta bu bölümde ilk önce yıldızlar tanımlanmıştır. Bu yüzden kitaptan yıldızın tanımını okutabilirsiniz. Bundan önce;
- Güneş nedir?
- Yıldızlar nerededir? Ne kadar uzaktadır?
gibi sorular ile öğrencilerin ilgisini çekebilirsiniz. Daha sonra kitapta da bulabileceğiniz şu görseli öğrencilere gösterin ve üzerinde tartışın;
Yıldızların, nebulalar ya da bulutsulardan meydana geldiğini söyleyin. Öğrenciler Nebulalara ilgi gösterirse Materyaller bölümündeki videoyu gösterin. Hubble Uzay Teleskobundan bahsedin. Hubble Uzay teleskobunun çektiği nebula görüntülerini videonun bir kısmını izleterek tanıtabilirsiniz.
Bu aşama için yardımcı sorular;
- Yıldızlar ne kadar uzaklıkladır?
- Neden bazıları sarı, bazıları kırmızıya yakın renklerdedir?
Bu aşamada ise takımyıldızlardan ve galaksilerden bahsedilir.
Takımyıldızın ne demek olduğunu öğrencilere sorun. Daha sonra ilk görseli öğrencilere gösterin.
- Ne görüyorlar?
Daha sonra ikinci fotoğrafa geçin. Burada büyükayı takımyıldızının çizgileri gözükmektedir. Ayrıca kitaptan da yardım alabilirsiniz. Bu aşamada eski insanların gökteki yıldızları bir şeylere benzetmeye eğiliminde olduklarından bahsedin.
Üçüncü ve dördüncü resme geçebilirsiniz. Daha önce söylediğinizi bu resim ile pekiştirebilirsiniz. Bu takımyıldızlarının adlarının insanların hayâl gücünden dolayı oluştuğundan bahsedebilirsiniz.
Daha sonra Materyaller bölümünde bulunan etkileşimli materyali öğrencilere gösterin. Sağ üstte bulunan çubuğu en yukarıya doğru çekin. Güneş gözükecektir. Yavaşça aşağı doğru çekerken güneşten uzaklaştığınızı göreceksiniz. Uzaklaşırken;
- Öğrencilere güneş sistemindeki gezegenlerin arasındaki uzaklığı gösterin.
- Bir ışık yılının mesafesini gösterin.
- Diğer yıldızları gösterin.
- Kitapta resim olarak görülen Samanyolu Galaksisinin aslında ne kadar büyük olduğunu anlamaları için son seviyeye gelip üzerinde tartışabilirsiniz.
Kitapta olduğu gibi bu derste de galaksiyi şöyle tanımlayabilirsiniz;
"Gaz ve toz bulutlarının, diğer gök cisimlerinin, milyarlarca yıldızın bir araya gelmesiyle oluşan sisteme galaksi ya da gök ada denir. İçinde bulunduğumuz güneş sistemi de Samanyolu Galaksisinde yer alır". dedikten sonra kitapta bulunan andromeda galaksisini gösterin.
Daha sonra galaksi türlerinden bahsedin.
İzleme etkinliği olarak ise kitaptaki etkinliği yaptırabilirsiniz. Eğer buna erişiminiz yok ise Ders Paketinde bulunan çalışma kâğıdını indirip öğrencilere dağıtabilirsiniz.
Çalışma kâğıdındaki takımyıldızı Canis Major yani büyük köpektir.
Ders Materyalleri
Bulutsular İle İlgili Video
Hubble Uzay Teleskobunun çektiği nebula görüntülerini öğrencilere göstermek için bu videonun bir bölümünü öğrencilere gösterip merak uyandırabilirsiniz.
Yıldızlar Etkileşimli Ders Materyali
Tam ekran kullanmak için bu bağlantıya gidebilirsiniz.

KWL tekniğini çevrimiçi kullanın
GraidApp ekibi tarafından geliştirilen bir Web 2.0 aracı olan kwl.app'i ücretsiz kullanmak için tıklayın.
Şu an için sadece İngilizce dilinde. kwl.app